det brenner hos oss


Javel. Så har jeg en alkis til far.
Og så?
Javel. Han kommer til å dø en dag.
Og så?
Det er ikke sikkert det blir så lenge til.
Og så?

Alle trenger ikke å like alle.
Familie er noe du får, de er ikke noe du ber om.
Det er ikke sant det de sier, at blod er tykkere enn vann.
Jeg har fortalt meg selv disse historiene i mange år.
Det har vært en form for abstrakt hjernegymnastikk på behagelig avstand fra verden. En disiplin jeg har mestret godt. Omtrent slik en vektløter makter å støte flere hundre kilo, mens andre ikke klarer det. Jeg har fjernet meg fra følelsene.
En gang i blandt kommer de på besøk. I fylla. Når jeg har hørt gamle plater. Når jeg har sett en gammel film. Og når jeg har vært hjemme. Om somrene. I julen. Når den arkaiske gleden over mitt eget liv har blitt for stor. Men jeg har skjøvet vekk det sentimentale pisset, og reist. Strebet etter å bli noe annet. For jeg har nektet å tro at det må være sånn som jeg egentlig vet det er.

Du er det du kommer fra. Du prøver å reise bort. Du vil bli noe annet. Du kommer aldri til å klare det. Du kommer alltid til å stå og banke på ditt eget vindu uten å komme inn. Det er alt du kan håpe på. Å få stå der og lengte etter deg selv.

Jeg vet jeg er fanget i det, men jeg har skjøvet det vekk og tenkt: jeg er ikke den vinglete, følsomme personen lenger. Jeg har forandret meg. Jeg er det jeg kommer fra. Og det er vel derfor jeg ikke er så forbauset over det jeg får vite? Fordi jeg kan dette så godt, fordi jeg ikke er forandret.

4 kommentarer

ole//wombat

25.nov.2009 kl.21:33

tusen takk, det betyr mye. for jeg liker bloggen din også veldig godt.

Elita

25.nov.2009 kl.23:36

Du ligner din far, rent utseendemessig, og du skriver treffende og sannferdig. Jeg kjenner meg igjen. Jeg er ikke så langt unna fortiden min, og enda nærmere framtiden, hva nå enn den er. Og fortiden vil alltid være med en. Men som mamma sier: "Iblant må man rydde i ryggsekken".

fredrikke dorothea bolette

26.nov.2009 kl.16:53

oi.

hmmm.

men ja. hvis du vil ha gratis mat, så er det lett å få tak i.

/fredrikke

Elita

26.nov.2009 kl.23:05

Det er jo bilder av deg på bloggen din. Var ikke så vanskelig å se.

Skriv en ny kommentar

hits